top of page

Waarom is het vegen van uw schoorsteen belangrijk?Schoorsteenvegen belangrijk blog

Voordelen van een goed onderhouden schoorsteen

Wellicht heeft u al vaker gehoord en gelezen dat het vegen van uw schoorsteen belangrijk is. Het liefste doet u dit net voor de winter wanneer u weer vaker uw woning wilt verwarmen. Maar waarom is deze onderhoudstaak zo cruciaal en is het niet alleen een kost? We leggen u graag uit welke voordelen een goed onderhouden schoorsteen heeft.


Verwijder ophoping van roet en creosoot

Wanneer u een haardvuur gebruikt waarbij hout wordt verbrand in uw kachel, dan ontstaat er roet en creosoot. Deze stoffen zullen zich na verloop van tijd ophopen in het rookkanaal, waardoor de afvoer van rookgassen wordt belemmerd. Dit kan leiden tot rookterugslag en een verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging.


Voorkomen van verstoppingen

Door een regelmatig onderhoud uit te voeren, zorgt u ervoor dat het rookkanaal vrij blijft en de afvoer beter verloopt. Hierdoor zal uw verwarmingssysteem ook efficiënter gaan werken. Schoorsteenvegen voorkomt niet alleen verstoppingen veroorzaakt door roet en creosoot, maar is ook het moment om bladeren en vogelnesten te verwijderen.


Verhoogde brandveiligheid

Een verstopte schoorsteen is niet alleen een vergroot risico op koolmonoxidevergiftiging, maar verhoogt ook het gevaar op een schoorsteenbrand. Dat is zeker het geval als de verstopping is veroorzaakt door creosoot, omdat deze stof erg brandbaar is en dus kan ontvlammen in het rookkanaal als deze wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Bij het schoorsteenvegen wordt niet alleen de binnenkant schoongemaakt, maar wordt ook een inspectie uitgevoerd van eventuele schade aan de buitenkant die kan leiden tot extra brandgevaar.


Verleng de levensduur van uw schoorsteen

Een goed onderhoud van uw schoorsteen betekent dat u deze jaarlijks moet laten vegen. Door uw rookkanaal in goede staat te houden, wordt de levensduur van uw schoorsteen verlengd. Verstoppingen en corrosie kunnen immers het rookkanaal beschadigen en wanneer deze niet tijdig worden opgemerkt, kan dit leiden tot dure reparaties. In het ergste geval moet zelfs het volledige rookkanaal vervangen worden. Schoorsteenvegen is dus een preventieve onderhoudsmaatregel die problemen aanpakt voor ze te groot worden.


Wilt u meer weten over schoorsteenvegen en de voordelen ervan? Neem contact op met Comfort Service in Genk.

Comentários


bottom of page