top of page
  • Foto van schrijverComfort Service

Kan ik nog een nieuwe stookolieketel installeren?

Iedere situatie is natuurlijk anders, maar stookolieketel mogen niet meer zomaar overal geplaatst worden. Ook niet als u een oude mazouttank wil vervangen door een nieuw exemplaar.


Is een nieuwe stookolieketel nog toegelaten in 2022?


Volgens de regelgeving van een nieuwe stookolieketel zal voor de meeste woningen de plaatsing of vervanging van een stookolieketel verboden zijn vanaf 2022. Stookolie wordt immers beschouwd als een van de meest vervuilende fossiele energiebronnen. De nieuwe wetgeving verbiedt nieuwe stookolieketels in bestaande woningen wanneer er gas beschikbaar is in de straat.


Bestaan er dan groene alternatieven voor een stookolieketel?


Wij maken u alvast warm voor vier mogelijke groene warmtebronnen die zorgen voor een energiezuinige, milieuvriendelijke verwarming met een optimaal rendement:

1. Warmtepomp Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke warmtebronnen, zoals de lucht, grond of grondwater, die dan kan gebruikt worden om cv-water te verwarmen. Zo kunt u lagere verwarmingskosten combineren met een milieuvriendelijke warmteproductie. In goed geïsoleerde woningen is een warmtepomp de ideale groene warmtebron. Vloerverwarming in huis? Ook dan kan een warmtepomp een passende oplossing zijn. Warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen tijdens de zomermaanden.


2. Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een energiezuinige lucht/waterwarmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt en zo voor sanitair warmwater zorgt. Warmtepompboilers kunnen gecombineerd worden met een warmtepomp.


3. Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen, ook bekend als zonnecollectoren, zijn panelen van een zonneboiler voorzien van een leiding met vloeistof. Ze werken als een boiler waarbij ze, vaak in combinatie met een klassiek verwarmingssysteem, zonne-energie gebruiken om water voor te verwarmen. Het voorverwarmde water kan dan ingezet worden als warmtebron voor verschillende toepassingen.


4. Hybride toestellen

Een hybride warmtepomp is een slim verwarmingssysteem, waarbij een lucht-water warmtepomp gekoppeld wordt aan cv-ketel en een slimme thermostaat. Samen zorgen ze voor warm water en verwarming.


Ook een stookolieketel vervangen door een groene warmtebron, maar geen idee welk alternatief het beste bij u past? Uiteraard kan Comfort Service u ook helpen in een passende oplossing voor uw specifieke situatie.


Comments


bottom of page